Logiikan johdannaisia Ajattelun vapautta

Luontaisen työnteon mahdollisuus

Monien ihmisten luonteeseen kuuluu tehdä jotain nyky-yhteiskunnassa työksi luokiteltavaa asiaa ihan omaksi ilokseen. Monet ovat sellaisissa vapaaehtoistöissä vapaa-ajallaan, josta muille maksetaan palkkaa. Tästä voi johtaa yhtälön, jossa työn vaatimustasoa alennetaan vapaaehtoistöissä muutenkin viihtyvien tasolle, ja samalla voidaan kuitenkin hoitaa työtehtäviä ja maksaa palkkaa. Pieni palkanmaksu voi innostaa tekemään lisääkin niitä tehtäviä, joissa oikeasti viihtyy.

Ihmisen työskennellessä rennosti, omasta tahdostaa ja ilman ulkoista ekonomien laskemaa tiukkaa aikataulua, voidaan työn tulosten osalta päästä jopa parempaan tulokseen kuin aikataulutettujen ja rahalla pakotettujen työntekijöiden tuotannollisessa tuloksessa. Tämän todettuani totean, ettei parempaan tulokseen tule kuitenkaan pyrkiä per työtunti, kuin tulos- ja rahaorientoituneella työsektorilla.

Tämä luontainen työnteko mahdollistaa laskennallisen työllisyysasteen noston, vaikkei se nyt välttämättä kovin paljon bruttokansantuotetta nostakaan, niin netto-onnellisuusastetta kumminkin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Ihmisen työskennellessä rennosti, omasta tahdostaa ja ilman ulkoista ekonomien laskemaa tiukkaa aikataulua, voidaan työn tulosten osalta päästä jopa parempaan tulokseen kuin aikataulutettujen ja rahalla pakotettujen työntekijöiden tuotannollisessa tuloksessa."

Itse ajattelen vahvasti niin, että meillä menisi hemmetin paljon paremmin jos lopetettaisiin se "juosten kuseminen".

Tekemistä riittäisi. Suomi on täynnä kerrostalolähiöitä ja rakennukset elinkaarensa päässä. Siinä on jokunen miljardi korjausvelkaa. Suomen tietotekniikasta löytyy sitten vielä hurjempi korjausvelka. Ehkä peräti sata miljardia.

Suomen infrasta pitäisi saada pahin öljyriippuvuus hoidettua pois että ei olla kusessa kun öljyvarat loppuvat. Öljyn polttelusta riippuvaiset jutut ovat käytännössä kaikki lähestyvää korjausvelkaa. Tälle tulee jokin hintalappu noin luokkaa 25v aikana.

Riippumatta bruttokansantuotteesta, velalla pyörivän talouden kauhistelusta jää usein huomiotta se piilovelka joka ennemmin tai myöhemmin levähtää silmille. Sitä kannattaisi hoidella vaikka puolittaisella työteholla, vähän kerrassaan.

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas

Nimenomaan, hoppuisa jokapäiväinen housuihin kuseskelu pitäisi lopettaa joka alalta.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Niinpä. Mutta yhteiskunnan kehitystä jo pidempään tarkkaillut arvelee, että ihmisten kiusaamisella tuntuisi olevan jokin itsetarkoitus. Pakonomaisiin 'rat race'-palkkatöihin ajamiseen keksitään aina vain uusia keinoja ja verukkeita. Normaali tapa eli tuntuva rahallinen korvaus ikävästä työstä on jäämässä taka-alalle.
Uusin keksintö on alkaa maalittaa vaikeasti palkkatyöllistettäviä kuten vajaakuntoisia ihmisiä, jotka eivät kuitenkaan ole oikeutettuja eläkkeeseen. Näitä ihmisiä eivät avoimet työmarkkinat kelpuuta, mutta työllisyysasteen nostoon he kyllä kelpaavat kuin Gogolin Kuolleet Sielut konsanaan.
Harva näistäkään ihmisistä on kuitenkaan oikeasti täysin passiivinen. Heidän "luontaisen" aktiivisuutensa hyväksyminen ja palkitseminen olisi tietenkin ideaalinen ratkaisu, mutta hyvin vastenmielinen isku nykyisille valtarakenteille.

Toimituksen poiminnat