Logiikan johdannaisia Ajattelun vapautta

Suorasähköön... ja sitten ei muuta ku talvilomille aurinkoon

Taas on hätä saada sähkönkulutusta nostettua, että tuulivoima kannattaisi entistä enemmän. Pitää vaihtaa autot ja talot sähkölämmitykselle, kuten hallitus toivoo...

Lopputuloksena päästään sitten viimein kokemaan se sähkön loppumisen riemu pahimmalla talvipakkasella, kun tuulimyllyt tuottavat vähiten virtaa ja alitehoiset maalämpöpumppujärjestelmät käyttävät suorasähköä lämmityksen apuna. 

Suunnilleen kaikki maalämpöpumppujärjestelmät on mitoitettu alitehoisiksi, koska pitäähän niitä myyvien firmojen voittoa tehdä ja toisaalta saada myyntiäkin. Jos joku firma yrittää myydä Suomen olosuhteisiin paukkupakkasversioita, niin tipahtanee markkinoilta lähes välittömästi.

Jos Suomen kaikki puu- ja öljylämmitteisten talojen tuottama säätövoima korvataan sähkölämmityksellä, seurauksena on pakotettujen sähkökatkojen sarja, jossa sähköä joudutaan säännöstelemään katkomalla sähköjä eri sähköverkkoalueilta esimerkiksi puolen tunnin pätkissä.

Pikaisesti arviolaskettuna Suomen 190 000 öljylämmitteistä kiinteistöä tuottaa pahimpaan pakkasaikaan lämmitystehoa 1MW verran, elikkäs sellasen Olkiluoto 1 tai 2 ydinvoimalan verran säätötehoa tuulivoimalle juuri oikeaan aikaan.

Yhtenä ratkaisuna ehdotan, että Suomi perustaa valtion säätövoimatuotantoyrityksen, joka ostaa jostain sopivasta aurinkoisesta autiomaasta alueen, jossa tuotetaan auringon avulla vetyä ja/tai hiilivetyä Suomeen tuotavaksi. Samalla voitaisiin luoda lomaparatiisi, jonne voi paeta pahimpia paukkupakkasia ja jättää lomalaisten Suomen kiinteistöt peruslämmölle (esim. +5 astetta), jolloin lämmityksestä säästetyt rahat voi käyttää talvilomailuun auringossa.

Niin ja bonuksena aavikkotuotantolaitos voinee käydä päästökauppaa, metsittää aavikkoa, tuottaa ruokaa aurinkopaneelien alla, luoda keidastyyppisiä alueita jne.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Ottamatta mietenkään kantaa itse asiaan , joka minulta jäi kyllä hahmottamatta , tämä ´laskelma´ hiukan ihmetytti:

"Pikaisesti arviolaskettuna Suomen 190 000 öljylämmitteistä kiinteistöä tuottaa pahimpaan pakkasaikaan lämmitystehoa 1MW verran, elikkäs sellasen Olkiluoto 1 tai 2 ydinvoimalan verran säätötehoa tuulivoimalle juuri oikeaan aikaan."

Jos kämppä ottaa kovalla pakkasella n. 10kW lämmitystehoa => 190.000 x 10 kW = 1.900.000 kW = 1.900 MW = 1,9 GW

OL 1 teho on 900 MW kuten kakkosenkin.

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas

Juu, 9 kW polttimet on omakotitaloissa yleisimpiä, mutta eivät kyllä ole kovillakaan pakkasilla koko ajan päällä, joten siitä 5 kertoimeksi. Ei ollut olennainen asia muun tekstin kannalta.

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas

Juu, itse asiassa toivoinkin jonkun asiaan tutustuneen kommentoivan oikeilla arvoilla. Kiitoksia

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Löytyi tämmöinen juttu :

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/%C3%B6l...

"Öljy- ja bioalan mukaan öljy­lämmitys leikkaa sähkön huippu­tehon tarvetta talvisin kylmimmillä ilmoilla 1 000–­2 000 megawattia eli yli kymmenesosan."

Eli kun muutat tuon laadun yhdestä megawatista (MW) yhteen gigawattiin ( GW), niin kirjoituksesi esitetyt ´vertailut´ Olkiluotoon ( n. 1GW/laitos) ovat oikein.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Huuhaata. Kantaverkkoyhtiö Fingrid ei ole toimitusvarmuusasioista huolissaan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Tuulivoiman kannattavuus on verrannollinen orjien kannattavuuteen.

Orjat kun oli halpoja niin teollistumista ei tapahtunut vaikka höyryvoima tunnettiin.

Nyt ongelmana on liian halvat fossiiliset polttoaineet, että jos ne vaikka kieltäisi kokonaan huomenna niin saataisiin tuulivoiman todellinen kannattavuus. Ihmiset kun kuitenkin käyttää sitä sähköä.

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas

Heh, markkinatalous on armoton.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Markkinatalous toimii, se kysyntä ja tarjonta.

Mutta, markkinaehtoisuus ei toimi. Se on harhakäsitys jos kuvittelee markkinatalouden kehittävän kun se selvästikin jumiutuu lokaaliin optimiin herkästi.

Toimituksen poiminnat