Logiikan johdannaisia Ajattelun vapautta

Kohta saa taas (tunne)älyllä valita

Sen oman kansanedustajan, sitä omaa tunnetta edustamaan eduskuntaan. Puoli vuotta ennen vaaleja oli mainoksia mediavälineissä, että "osta nyt tunteita herättävä kampanja tai mainos meiltä". Faktapohjaisia mainoksia ei kuulostanut tarjoavan kukaan. 

Samaistumisestahan on kyse, kunhan vaan se oma ehdokas samaistuu ja voivottelee asioita yhdessä äänestäjän kanssa, niin ääniä saa oman näkyväisyyspanostuksensa verran. Näkyväisyyden saamiseen vaaditaan rahaa, rahoittajia ja tukijoita. Eli mitä useamman ison rahoittajan ja tukijan asiaa ajaa vaalien jälkeen, sitä enemmän on näkyvyyttä tarjolla omaan kampanjaan juuri nyt. 

Eli käänteisesti selitettynä, mitä vähemmän ehdokas puhuu asiaa, tai lupaa oikeasti asioille jotain konkreettista tehdä, sitä enemmän ääniä tulee tunneälyllä päättäviltä äänestäjiltä saamaan. Tärkeintä on oikeastaan olla ilmaisematta mitään mielipidettä, tai ratkaisukeinoa, josta äänestäjä voisi päätellä, että juuri tuota ehdokasta ei voi äänestää. Suomessa on valtavasti ihmisiä jotka tietävät, etteivät ainakaan sitä tiettyä henkilöä äänestä, koska hän on joskus jotain sanonut tai ehkä ollut jotain joskus sanoneen kanssa samassa valokuvassa tai vaikka päiväkodissa. Samat ihmiset äänestävät sitten tunneperustaisesti jotakuta, joka näyttää kivalta, tai on muuten vain ollut mukavasti esillä sanomatta oikeastaan ikinä mitään konkreettista tai selkokielistä. 

Mukavasti esillä olo on helppoa, puhutaan ja voivotellaan paljon, ja ehkä jopa väläytellään aikeita tai teesejä, joita ei ole koskaan aikomustakaan lähteä oikeasti kunnolla toteuttamaan. Ainoat asiat, joita lähdetään toteuttamaan ja puolesta äänestämään, ovat omien rahoittajien ja intressiryhmien asiat. Mikä on helpointa viime hetken hienosäädöillä päätöksiin siten, että ne joko vesittyvät, tai muuttuvat jopa päinvastaisiksi aikomukseen ja puheisiin nähden.

Monet ihmiset äänestävät jonkin aatesuunnan edustajia, ja unohtavat seurata, että kuinka sitä aatetta sitten oikeasti ajetaan. Erittäin helposti näennäisesti jotain asiaa ajavat päätökset ovat oikeasti päinvastaisia. Pienellä julkisuushallinnalla kaikki saadaan kumminkin kuulostamaan hyvältä. Ja jos ei saada, niin kiistetään kaikki. Viime kädessä voi tietty julistaa ottavansa täyden poliittisen vastuun tapahtuneista "virheistä". Tämähän on yksi voivottelun muoto, tein virheen, voivottelen ja otan muka vastuuta, mutta päätöksiä ei voi korjata, koska N+N syytä estää. Eli käytännössä omien intressiryhmien etu?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Jep . Noin se valitettavasti menee
Äitivainaan sanoin :

"Ajattele mitä sanot ettet sano mitä ajattelet"

Niin toimii liki kaikki politiikat, ainakin vaalien alla.

Toki, on poikkeuksiakin, mutta heillä sitten läpimeno vaikeampaa

Toimituksen poiminnat