Logiikan johdannaisia Ajattelun vapautta

Aurinkovarjolinnut estämämään ilmastomuutosta

Linnuistahan joskus sanotaan, että niitä oli niin paljon, että ne pimensivät taivaan. Sanonnassa on tietysti liioitteluakin, mutta auringon säteilyä ei tarvitse kokonaan estää, vain vähentää ja heijastaa osa samalla takaisin avaruuteen. 

Tarpeeksi suuri keinotekoisten lintujen parvi pystyy estämään jäätiköiden sulamista alapuolellaan. Jos lintujen suunnittelussa alun perin lähdetään liikkeelle varjostamisesta, niin päästäneen tehokkaisiin konsepteihin pienellä vaivalla.

Teknologia on käytännössä jo olemassa, miehitetyllä aurinkolentokoneella on kierretty maapallo jo vuonna 2016 (1)
Aurinkovarjokäytössä ihmisiä ei tietysti koneeseen tarvita.

Miehittämättömiä lentokoneita käytettäessä ihmisen painoa vastaava määrä voidaan käyttää esimerkiksi siipilaajennuksiin aurinkopurjetta vastaavalla materiaalila. Tai jopa vetämään perässään aurinkovarjoja stratosfäärissä, jossa ilmakehän olosuhteet ovat paljon lentoystävällisemmät kuin alemman ilmakehän myrskyisät olosuhteet. Syrjäseutujen internetyhteyksiä varten suunniteltu Aquila (2) sisältää jo lähes valmiiksi testatun teknologian. Samaa yläilmakehässä aurinkoenergialla lentämisen teknologiaa on kehitetty myös muiden yhtiöiden toimesta.

Yksikin megafactory pystyy tuottamaan muutamassa vuosikymmenessä tarpeeksi lintuja varjostamaan jäätiköitä siinä määrin, että pääjäätiköiden sulaminen voidaan estää.
Kesällä aurinkolintuparvet lentävät tietysti pohjoisella pallonpuoliskolla ja muuttavat eteläiselle pallonpuoliskolle talveksi.

Suomen ei kannata ilmaston säätelyssä keskittyä omiin hiilidiosidipäästöihinsä, koska niillä ei ole mitään merkitystä tämän planeetan kannalta. Parempi että kaikki se aika, energia ja raha käytetään johonkin, jolla on oikeasti jotain merkitystä. Eli vaikkapa estämään isojen jäätiköiden sulamisvesien aiheuttama valtamerien veden pinnan nousu ja jäätiköiden peilivaikutuksen poistuminen.

Aurinkovarjolintuteknologiaa kannattaisi tutkia joka tapauksessa, vaikka se aluksi tuntuisikin mahdottomalta ajatukselta.


(1) https://yle.fi/uutiset/3-9050717 
(2) https://www.facebook.com/notes/mark-zuckerberg/the-technology-behind-aqu...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Miksi ei samoin tein ammuta avaruuteen satelliittia auringon ja maan väliin? Satelliitti voisi vielä mukanaan aurinkokilven, joka peittäisi osan auringon säteilystä sen matkalla maahan.

Samaa teknologiaa kiinalaiset aikovat soveltaa suunnitelmissaan heijastaa kuun valoa maahan sähkön säästämiseksi.

"Parempi että kaikki se aika, energia ja raha käytetään johonkin, jolla on oikeasti jotain merkitystä."

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas

Joo, jos haluaa jääkauden, niin varmaan hyvä ajatus. Lisäksi kasvien kasvu heikentyisi, jos koko maapalloa varjostettaisiin.
Lähelle sijoitettuja satelliitteja ei voi kovin kätevästi sijoittaa jäätiköiden päälle, ja avaruudessa on muutenkin jo tarpeeksi roinaa kiertämässä palloa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jos ilmastomallit pitävät paikkansa, silloin mikä tahansa viilentäminen missä tahansa estäisi jäätiköiden sulamisen. Samalla tavoin mikä tahansa hiilidioksidin poistaminen vaikuttaisi. Silloin lämpöä voisi kannattaa hukata sieltä, missä sitä on eniten tarjolla. Esimerkiksi Saharan varjostaminen pudottaisi heti päivälämpötilaa paikallisesti kymmeniä asteita, koska aurinko lämmittää siellä paljon tehokkaammin. Toisaalta varjostaminen olisi tehokkaampaa myös siellä, missä maan heijastuvuus on pienin.
Onhan tuossa mahdollisuus myös tehdä ns puolivarjoinen tila, nuottaamalla jotain verkkoa avaruudessa umpikankaan sijasta. Silloin ehkä maan asukkailtakin tulisi vähemmän vihaista palautetta.

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas Vastaus kommenttiin #4

Joo, mahdollista, Saharan yläpuolelta kulkee lisäksi geostationäärinen rata satelliiteille. Valitettavasti se on jo täynnä tietoliikennesatelliitteja, ja se on yleisin tietoliikennesatelliittien kiertorata.

Sahara on helpoin varjostaa maanpinnalle rakennettavilla aurinkovoimaloilla.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #6

Jos aurinkovoimalat ovat aurinkopaneeleita, ne eivät varjosta vaan keräävät lämpöä enemmän kuin maaperä. Keskittävät aurinkokeräimet ja muut peiliviritykset kyllä toimisivat, jos vain pysyvät puhtaina.

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas Vastaus kommenttiin #7

Jo vuonna 2010 on esitelty paneeleja jotka keräävät myös infrapunasäteilyä.

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/2...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Varjostamiseen liittyy täällä se ongelma, että se hidastaa kasvua. Puut saattaisivat hyötyä jonkinlaisesta lyhytpäiväkäsittelystä, mutta muista kasveista en tiedä. Ainakin taimina puut näyttävät kasvavan nopeammin, jos ne ovat päivän aikana muutaman tunnin varjossa.

Maanpinnan heijastuvuutta saisi kyllä keinotekoisesti muutettua melko helposti. Esimerkiksi ikivihreiden havupuiden korvaaminen koivuilla tai lehtikuusilla todennäköisesti lisäisi välittömästi lumipeitteen paksuutta. Lumipeitteen paksuuntuminen pidentäisi hieman yllättäen myös kasvukautta, koska silloin routaa on paljon vähemmän. Pidempi kasvukausi sitoisi enemmän hiilidioksidia.

Viilentäminen on onneksi aina paljon helpompaa kuin lämmittäminen. Ihmisen Suomessa vuoden aikana käyttämällä energialla voitaisiin nippa nappa sulattaa Päijänteen jäät. Toisaalta jos pieni osa energiasta käytettäisiinkin kylmentämiseen, sillä voitaisiin vetää umpijäähän aika monta järveä ja tykittää parimetrinen hanki maahan. Nuo kun eivät vaadi oikeastaan muuta kuin pumppausenergiaa ja sitäkin voi vähentää hyödyntämällä luonnollista kiertoa. Ongelmaksi jääkin lähinnä se, mistä löytää ihminen jonka mielestä Suomessa on liian kuuma.

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas

Suomessahan ei ole jäätiköitä, mutta se minkä Suomi voi tehdä, on tutkia teknologiaa ja ehdottaa sen käyttöönottoa muille maille.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ei muuta kuin tuumasta toimeen. Suomi voisi pelkästään yhden vuoden aikana täysin turhaan tai haitalliseen toimintaan käytetyillä rahoilla toteuttaa Apollo 11 kuuohjelman tyyppisen projektin. Sitten olisi kaihtimet taivaalla ja homma hanskassa. Valintakysymyksiä.

Ainoa joka tuon oikeasti voisi toteuttaa, olisi Trump. Valtamerien lämpö aiheuttaa hurrikaaneja ja tornadoja Yhdysvalloissa, mistä syntyy miljarditappioita.

Jos trooppisten merien lämpötilaa voidaan varjoilla pienentää siten, ettei kovin paljon muuta haittaa synny ja laite todistettavasti lieventää myrskyjä Yhdysvalloissa, voisi Trump hyvinkin ostaa ajatuksen ja jopa toteuttaa laitteen. Sehän saattaisi olla taloudellisesti kannattava tuossa tapauksessa.

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas Vastaus kommenttiin #8

Kannatan, pistäkäätten tweetaten Trumpille, jotka ootte Twitterin ottaneet käyttöön.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #10

Vaikkei projekti olisi taloudellisesti kannattava, niin ainakin Trumpin maine kasvaisi ja sehän on melkein käypää valuuttaa nykypäivänä. Ei ole twiittauslaitteita käytössä, joten en pysty loppuun saattamaan tätä projektia.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Yhden vuoden rahakasalla millä USA ja muu maailma väsää aseita, sillä saisi taivaalle vaikka minkälaiset aurinkolasit. Tosin tekniikkaa ei ole olemassa moiseen virityksen.

Viritys pitäisi voida myös kääntää lämmittäväksi, jos puheet tulevasta minijääkaudesta pitävätkin paikkansa.

Insinööreille haastetta, ja aseista pitäville :@

Toimituksen poiminnat