Logiikan johdannaisia Ajattelun vapautta

Parempi aktiivimalli?

Kuten tavallista, lähes kaikki muutokset tässäkin maassa kasvattavat byrokratiaa ja lisäävät palkkakuluja sellaisille ihmisille, jotka eivät oikeasti tee mitään hyödyllistä kenenkään kannalta. No jospa hyväksyttäisiin se, että lähes hyödytön touhuaminen on nyky-yhteiskunnan perusta. Ja lähdettäisiin tästä ajatuksesta rakentamaan aktiivimallia, joka voisi tuottaa kaikille iloa ja hyvää elämää.

Todellinen aktiivimalli saadaan, kun järjestelmän perusta rakennetaan ihmisten luontaiselle aktiivisuustarpeelle ja halulle tehdä jotain mielekästä elämässään. Maailmalla on paljon ihmisiä, joiden harrastus on myös näiden henkilöiden työ tai bisnes. Globaalissa mittakaavassa lähes minkä tahansa asian vakava harrastaminen voi luoda bisnesmahdollisuuksia.
Ei kannata siis pitää ihmisille kursseja asoista, jotka eivät ihmisiä kiinnosta. Sen sijaan kannattaa selvittää, mitä ihmiset ovat kiinnostuneita oppimaan ja tekemään. Ja sen jälkeen mahdollistaa niiden asioiden oppiminen ja tekeminen.

Jotta muutoksen kulut eivät karkaa, niin ensimmäiseksi aktivoitavien joukosta kannattaa löytää erilaisten kurssien vetämisellä itseään aktviointiin valmiit ihmiset. Kurssienvetokursseja siis tarjolle ensimmäisenä. Ei siis mitään tarkkoja kursseja siitä, mitä opettaa, vaan yleisesti opettamisen periaatteista, käytännöistä ja raportoinnista. Kurssin aikana tuleva kurssien vetäjä luo opetussuunnitelmansa ja oppimateriaalinsa itse.

Raha toimii ihmisille motivaattorina aina jollain tasolla, mikäli itsensä aktivoinnin ensimmäinen seuraus on totaalinen rahan tulon katkeaminen selvitysten ajaksi, se ei tietystikään motivoi ketään. Kolmasosasummakin edellisestä maksatuksesta selvityksen aikana riittäisi antamaan elämään tasaisuutta niille, jotka elävät lähes rahattomana osan kuukaudesta. Varsinaisesti kyse voisi olla vaikka niin sanotusta kansalaispalkasta tai käänteisverosta, joka takaisi edes pienet tulot joka kuukaudelle. Ihmiset voisivat halutessaan tai ilmeisen pakottavien syiden vallitessa saada minimirahan pelkästään ruokaostoksia mahdollistavalla kortilla.

Jotta akviivimallin lopulliseen tavoitteeseen, eli työpaikkojen lisääntymiseen ja työpaikkojen täyttymiseen tekijöillä päästäisiin, on työnantajien/työnantajille mahdollistettava uusia työssäkäyntimalleja. Kuten esimerkiksi joustavasti kahden ihmisen palkkaaminen yhteen työpaikkaan puoliksi. Eli näin 2 ihmistä voi olla vaikka 4 tuntia päivässä töissä tai puoli viikkoa, mikä on monille ihmisille paljon parempi ratkaisu kuin 8 tunnin työpäivä, johon työkunto ei vain riitä. 

Lineaarisen aktiivisuudesta riippuvan kuukausitulon kasvun takaaminen antaa sopivan lisämotivaation aktiivisuudelle. Toisaalta tämä täytyy osittain yhteiskunnan taata, jottei aktivisuudesta seuraavat kulut vähennä kuukausituloja. Toisaalta jotta työnantaja olisi valmis maksamaan palkkaa, on myös työntekijälle saatava ymmärtämys tuottamastaan lisäarvosta työnantajalle. Tähänkin, kuin muihinkin elämän ymmärtämisen ja hallinnan perusasioihin on hyvä saada koulutukset tarjolle vähintään vapaasti internetin kautta. Kun työntekijä osaa arvioida oman työnsä arvoa, niin palkattomat työkokeilutkaan eivät pääse karkaamaan työntekijöiden hyväksikäytöksi pitemmän päälle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Byrokratian tarkoituskaan ei ole tehdä mitään hyödyllistä tai järkevää, byrokratia on tehty kiusaamaan ja kyykyttämään ihmisiä, täysin mielivaltaisin keinoin. Tässä on onnistuttu niin, että äskettäin eräs kansanedustajakin heräsi huomaamaan, miten miljoona ihmistä syö KELA-korvattavia psyykelääkkeitä päivittäin.

Viranomaistoimintamme on siis erittäin onnistunutta, siinä asiassa mitkä ovat olleet tavoitteet.

Jos valtiota haluttaisiin uudistaa, tulisi ensin uudistaa viranomaistoiminta ja sieltä tulisi karsia ensin kaikki luonnevikaiset kiusaajat pois, samoin kuin politiikastakin.

Jos työttömältä on jopa pullojen kerääminen kielletty ja samaan aikaan entiset kansanedustajat nostavat sopeutumiseläkkeensä ja pyörittävät omia yrityksiään, on kyse pelkästään valtiovallan kiusaamisesta, joka myös kohdistuu kaikista heikoimmassa asemassa oleviin. Tällaisessa sankarivaltiossa me elämme, sairaiden, mielivaltaisten viranomaisten kyykytettävänä.

Viranomaiset myös kiusaavat ja rahastavat ihmistä viimeiseen asti, edes kuolemansairaana et saa eutanasiaa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hyvät ihmiset, muistuttaisin jälleen, että meillä on ollut tarjolla 8.1.2018 lähtien parempi työttömien aktivointiin ja heikentyvän huoltosuhteen korjaamiseen suunniteltu aktiivimalli - "Aidosti palkitseva aktiivimalli" - jossa sanotaan, että:

- -"Aidosti palkitsevassa aktiivimallissa" tulisi yhdeksi aktiivisuuden osoitukseksi hyväksyä jo hyväksyttyjen HE 124/2017 lakiesityksessä esiteltyjen tapojen lisäksi se, että työtön tarjoaa apuaan vapaaehtoisesti oman lähiomaisen, esimerkiksi kotona asuvan vanhuksen, tai oman lähinaapurinsa avuksi oman kunnan sosiaalitoimen hyväksymin perustein. Myös pienimuotoinen vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhdistystoiminnassa - tai vaikka urheiluseurassa - takaisi samat 4,65 %:lla korotetut työttömyyskorvausperusteet."- -

Näytetään valtiovallalle, miten työttömien ja ikäihmisten asioita tulisi maassamme kokonaistaloudellisesti järkevällä tavalla hoitaa ja kerätään se 50 000 allekirjoitusta! Mehän olemme jo kerran aktiivimallin kohdalla näyttäneet kyntemme, kun saimme kasaan jopa yli 140 000 allekirjoitusta!

Allekirjoita kansalaisaloite täällä (tällä hetkellä kasassa vajaat 3500 allekirjoitusta):

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas

No niin, siellähän se ison dokumentin sisällä suunnilleen sama asia on hieman monisanaisemmin käsitelty.

Toimituksen poiminnat