Logiikan johdannaisia Ajattelun vapautta

Kuka on antanut luvan jakaa kansalaisten aikaa?

Kilpailuta tämä tuo ja se, ja ole valmiudessa vastaamaan puhelimeen aina. Mitään arvoa ei tavallisen kansalaisen ajalle lasketa. Sitä on ilmeisesti monien mielestä loputtomasti tarjolla pois jaettavaksi. Kaikki aikaresursseja vaativat asiat, jotka voidaan siirtää kansalaisen riesaksi, myös siirretään. Lisäksi keksitään koko ajan lisää asioita, joihin kansalaisten pitäisi jatkuvasti hupenevaa elinaikaansa käyttää samalla opetellen niiden asioiden käyttöä, joita ei ilman aikavarkaita tarvitsisi edes koskaan opetella käyttämään.

Se on oikeasti ihmisen ajasta pois, että pitää ruveta kilpailuttamaan kaiken maailman peruspalveluiden tarjoajia. Ei siinä mitään muuta aitoa kilpailua ole yritysten välillä kuin se, että kuka kehtaa härskeimmin hämätä ja moraalittomimmalla tavalla huijata rahat pois niiltä, jotka eivät enää jaksa tai ehdi kilpailutuksia tekemään.

Suomalaista kulttuuria oli joskus se, että asiat toimivat, ja niistä ei tarvinnut puhua kenenkään kanssa ylimääräistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Meillä ei vain taida olla paluuta jonnekin Breshnevin kulmakarvojen alle, 70-luvun yhtenäiskulttuuriin, suljettuun markkinatalouteen, joka vaurastui Neuvostoliiton kaupalla. Jolla vauraudella oli varaa kai pitää virkailijoita täyttelemässä lomakkeita kansalaisen puolesta? Sikäli kun sähköisen lomakkeen mahdollisuutta ei ollut, se oli kätevämpi teettää kokeneella.

Voihan sitä auton huollatuksessa, silmälasien uusinnassa tai hammaslääkäripalvelussa ottaa sen ensimmäisen lafkan, joka ehtii puhelimeen vastaamaan. Maksaa mukisematta sen, mitä lafka laskuun kirjoittaa. Helppoa mutta syö lompakkoa. Mutta tämä mahdollisuus ei estyne tulevaisuudessakaan.
Kyllähän kansalaiset arvostavat varmasti netin mahdollistamaa tuotteiden ja palveluiden kilpailuttamista ja käyttävät vertaa.fi ja muita sivustoja sujuvasti. Tai googlettavat eri myyjien hinnat.
Klassikkohan taisi olla erään autojobbarin toteamus: "Koko netti pitäisi räjäyttää".
https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/526517-a...
Hintavertailu ja tietoisuus kun oli karsinut turhat ilmat pois myyjän katteista. Mutta eihän sitä voi myöntää, vaan valitella vaikka valtiolta pois jäävistä verotuloista.

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas

On eri asia mahdollistaa kilpailu, kuin se, että pakotetaan kilpailuttamaan joka asia. Ja jos näin ei kilpailuta, maksamaan ylimääräistä joka välissä. On olemassa ihmisiä jotka eivät uusi lasejaan, ennenkuin törmäilevät seiniin. On myös olemassa ihmisiä jotka eivät mene hammaslääkäriin, mikäli vielä jotain pystyy puremaan.
Turhan suuri osa kansasta ei kyllä edelleenkään osaa netissä mitään kilpailutuksia tehdä, eikä tule koskaan tekemäänkään. Jos ovat joskus jonkin kilpailutuksen satunnaisen puhelinmyyjän tarjouksen perusteella tehneet, on sen yhteydessä ehkä ollut vähän ylihintaa ja sopimuksen päättyessä tai uusiutuessa automaattisesti hinta onkin jo karannut täysin ylihintoihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, mutta silloin kun sähkölaitoksia tai puhelinpalvelujen tarjoajia ei kilpailutettu, niin homma myös toimi. Kun tarvitsit tietoa tai neuvoa, niin soitit kyseiseen yhtiöön lankapuhelimellasi ja sieltä vastasi viimeistään kolmannen hälytysäänen jälkeen elävä henkilö, joka yhdisti puhelun asiantuntevälle taholle sman tien.

Nyt joudut keskustelemaan ensin robotin kanssa, joka ei ymmärrä mitä haluat, sitten valitset muutamista perusvaihtoehdoista painamalla jotain numeroa arvattuasi mithinkähän vaihtoehtoon oma ongelmasi parhaiten sopisi, jonka jälkeen alat kuunnella muzakkia. Sen lomassa joka viides minuutti sanotaan, että saat palvelua myös osoitteessa www. .... .fi. Puolen tunnin kuluttua luovutat.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Antero, tunnen tuon saman tunteen usein!

Kirjoituksesi on aito hyvä tunteenpurkaus, kiitos siitä! :)

Toimituksen poiminnat