Logiikan johdannaisia Ajattelun vapautta

Mainitaanpa nousukaudella ja ennen vaaleja herra Keynes

Keynesiläinen taloustiede yleensä mainitaan laman iskiessä, tehdäänpä poikkeus. On vielä ymmärrettävissä, että valtion budjettipolitiikkaa ei muuttuisi nousu- ja laskukausien vaihteluiden mukaan. Sitä on erittäin vaikea ymmärtää, että talouspolitiikan pitää olla täysin päinvastaista, kuin suhdanteita tasoittava talouspolitiikka. 

Toisilla sanoilla sama asia esitettynä menee siis seuraavasti. Kun jakovaraa ilmestyy, sitä ei ruveta heti jakamaan. Vaan odotetaan sitä laskukautta, jolloin sillä niinsanotulla jakovaralla voi oikeasti saada jotain hyödyllistä aikaan. 
Nousukaudella valtion omaisuutta tietysti on parempi myydä kuin laskukaudella, jos sitä on pakko myydä? Myynnistä saatuja rahoja ei ole mikään pakko laittaa saman tien kiertoon, vaan velkojen lyhentäminen vähentäisi korkokuluja saman tien. Ja pitkällä tähtäimellä voittaa helposti muut sijoitustavat, mihin "demokraattinen" päätöksenteko kykenee.

Tietysti budjettipolitiikka, joka perustuu äänien ostamiseen ennen vaaleja ja tukijoukkojen palkitsemiseen vaalien jälkeen, johtaa yhä suurempaan budjettiin vääjäämättä. Samalla kasvava velkataakka johtaa konkurssiin, tai konkurssinomaisiin menettelyihin. Samalla yhä suurempi osuus valtion potentiaalisesta varallisuudesta siirtyy yksityiseen omistukseen veroparatiiseihin, jonka verottamisessa epäonnistutaan tahallisesti vuodesta toiseen. 

Demokratiat ovat lähes yhtä lyhytikäisiä keskimäärin kuin yksinvaltiaatkin, joten tämä jatkuva puusilmäinen sulle mulle politiikka tulee päättymään samalla tavalla kuin historiaa seuranneet tietävät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Monissa maissa ns. jakovara käytetään julkisen sektorin paisuttamisen sijaan veronkevennyksiin.

Suomen julkisella sektorilla on nyt ilmiselvästi palkankorotushaluja huolimatta reaaliteetista, joka on n. 5 miljardin suuruinen alijäämä ja velkaantuminen.

Kreikan tauti.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Into palata jokavuotisten kaikkia koskevien palkankorotusten aikaan taitaa olla muistuma markka-ajalta, jolloin kelluvan valuutan devalvoituminen tapasi syödä liiallisuuksiin menneet numeeriset korotukset seuraavan vuoden kevääseen mennessä pois.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Julkisuudessa Keynesiläisenä esiintyvien poliitikkojen talouspolitiikan ydin voitaneen kiteyttää vähän, mutta vain vähän ja ehkä ei lainkaan, karrikoiden siihen, että nousukaudella on jakovaraa, joten menoja voidaan lisätä, laskukaudella täytyy elvyttää, joten menoja täytyy lisätä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Tätä voi kai kutsua talouspopulismiksi.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Väitetään että demokratiassa kansa saa niin hyvät hallitsijat kuins se ansaitsee. Tämä voi päteä myös niin päin, että poliitikot saavat niin fiksut äänestäjät kuin millaisiksi omat tukijansa kouluttavat. Kansan ja poliitikkojen mielestä elämä on ilmeisestikin mukavampaa, jos jatkuvan kasvun ideologia (jatkuvine jakovaroineen ja leikkaamattomine etuuksineen) jyrää tylsän järkevän tasaiseen taloudenpitoon tähtäävän keynesiläisyyden. :-)

Käyttäjän JukkaPaljarvi kuva
Jukka Paljarvi

Keynesin opit ovat poliitikkojen suosiossa ympäri maailmaa, koska niiden avulla pahetta voidaan kutsua hyveeksi: Seen sijaan, että myöntäisivät ostavansa ääniä toisten rahoilla, he "elvyttävät taloutta".

Toimituksen poiminnat