Logiikan johdannaisia Ajattelun vapautta

Miksi kaikki pitää vetää yli?

Aina kun ihmiset saavat jonkin aatteen, että jotain asiaa pitäisi ajaa, niin siitä ei osata luopua siinä vaiheessa kun asian tavoitteet on saavutettu. Vedotaan sitten vaikka toistuvasti joskus historiassa olleeseen tilanteeseen tai tapahtumaan, jotta saadaan jatkaa totutulla tiellä. Toisaalta Suomessakin käytetään milloin millekin asialle perusteluna sitä, että jossain päin muualla maailmassa nämä asiat ovat huonossa tilassa. No ei se ole kovin hyvä perustelu ylisuorittamiselle Suomessa, ei ne muun maailman asiat muutu, vaikka joka ainoa Suomen asukas käyttäisi kaikki valveillaolotuntinsa jonkin asian korjaamiseen maassa, jossa asia on ollut jo vuosia kunnossa. 

Korkeintaan ylikorjaamisella saavutetaan se, että jos asia voi mennä tasapainotilan yli toiseen suuntaan huonoksi, se myös tapahtuu. Jos tässä yhteydessä ei ole enää mitään jäljellä toisella puolen, niin lauta menee totaalisen yli ja tipahtaa toiselle puolen hajoten samalla. Ja sen uuden tasapainolaudan rakentaminen on huomattavan paljon vaikeampaa, kuin säilyttää jonkinlainen vastapaino koko ajan. 

Ihmiset ovat tapojensa ja ajatusmalliensa orjia, kun nuorena oppivat, että pyörän polkimia poljetaan pelkästään tiettyyn suuntaan, niin sitä ei vain sitten vanhana osata opetella taaksepäin polkemista temppupyörällä? No ehkä joku jaksaakin opetella, mutta sitten ei monessa muussa asiassa jaksa edes yrittää miettiä mahdollisuutta muuttaa ajattelupolkujaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Aina kun ihmiset saavat jonkin aatteen, että jotain asiaa pitäisi ajaa, niin siitä ei osata luopua siinä vaiheessa kun asian tavoitteet on saavutettu".

Ihminen on laumaeläin, jonka käyttäytyminen perustuu enemmän laumassa tapahtuvaan viestintään kuin yksilötason havainnointiin ja analyysiin. Fysiikasta tuttu Newtonin 1. laki puolestaan on sovellettavissa laumojen käyttäytymiseen. Sen mukaan lauma pysyy paikallaan tai jatkaa etenemistä tiettyyn suuntaan, ellei mikään voima vaikuta siihen. Laumassa tapahtuvan viestinnän tarkoituksena puolestaan on lauman koossa pitäminen ja identiteetin määrittely. Oman lauman totuudet ovat uskottavampia kuin muualta tullut informaatio ja oman lauman uskonkappaleille kuuluu toistaa ja tunnustaa niille uskollisuuttaan, olivatpa ne sitten omalla kohdalla relevantteja tai eivät ja olipa niistä sisimmässään mitä mieltä tahansa.

Toimituksen poiminnat