Logiikan johdannaisia Ajattelun vapautta

AI tutkii kohta historiasi

Jokaisen poliitikon ura, puheet ja päätökset tutkitaan kohta AI:n avulla, ja jokainen epäjatkuvuuskohta tai puheista poikkeava äänestyskäyttäytyminen paljastuu helposti. Samalla voidaan etsiä rahalliset hyötyjät poikkeavista päätöksistä, joten päätöksentekijöiden kannattaisi jo nyt miettiä, että voiko niitä omia vaikutusryhmiä, tai niitä joiden taskussa olet, totella sokeasti vai kannattaisiko todeta, ettet voi tehdä niinkuin rahoittajasi tai vaikutusryhmäsi vaatii, ja teet yleisen edun mukaan, niin kuin on oikein.

AI tekee sadan vuoden edestä tutkimusta muutamassa minuutissa ja löytää kyllä poliitikon taustaryhmät ja vaikuttimet hetkessä. Ne päätökset, jotka ovat johtaneet ansiottomiin arvonnousuihin yhteiskunnan kustannuksella, ovat helposti jalostetusta datasta nähtävissä. Hyvävelikerhojen touhut ja sulle, mulle politiikka on jäljitettävissä helposti historiallisen datan avulla.

On vain ajan kysymys, koska huonoihin päätöksiin kyllästyneet kansalaiset ottavat äärimmäisen vahtikoiran käyttöön ja kouluttavat siitä ultimaattisen vahtikoiran, joka ennustaa poliitikkojen tulevatkin napinpainallukset. Ja ne pienet "hienosäädöt", joita aina viime hetkellä lakeihin tehdään, muuttuvat näkyviksi kausaliteettisuhteineen ja epämääräiset touhut aiheuttavat ankaran haukunnan...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Blogisti erehtyy. Ihmisten kaikki elämä ei tapahdu netin välityksellä eivätkä kaikki dokumentit ole julkisina netissä.

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas

Julkiset uutiset, asiakirjat ja äänestyskäyttäytyminen riittävät analysointiin, ihmisen koko elämä ei ole mitenkään olennaista tässä tapauksessa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Perusteeton väite riittävyydestä. Ja useimmitn löytyy ristiriitaista tietoa esimerkiksi vastustajatshoilta, jonka perkaamisen ei tekoälyllä välttämättä eväitä. Netti on VALHEPANKKI.

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas Vastaus kommenttiin #6

Valhepankki, jonka valheet AI erottelee pilkkoo ja analysoi. Totuus on aina hyvä lähtökohta kunnon valheelle. Vastustajat kyllä erottuvat data-analyysissä helpohkosti ja antavat ihmisille (jotka saatuja tuloksia ovat AI:n jälkeen analysoimassa) informaatiota nekin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #10

Kahta ristiriitaista MIELIPIDETTÄ ei tekoäly välttämättä tuomatoi.

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas Vastaus kommenttiin #14

Yleensä dataa on enemmän kuin kaksi mielipidettä tarjolla

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Olisihan se aika rouheaa mikäli vaalikoneen kupeessa olisi analyysi mennen kauden puheista ja lupauksista peilattuna konkreettisiin tekoihin. Voisi olla masiinallakin pureksimista puhumattakaan äänestäjistä... ;-)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ne ”konkreettiset teot” ovat usein vain äänestyskäyttäytymistä ryhmäpakkona, joten hohhoijaa...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Eduskunnasta löytyy myös sähköisenä esim kaikki edustajan tekemät aloitteet ja ne, missä hän on ollut mukana. Ryhmäpakon osittaiseen murtamiseen on esitetty aika paljon argumentteja viime aikoina, mutta tuskin se toteutuu. Jokainen edustaja käy kuitenkin henkilökohtaista kampanjaa omine lupauksineen ja on silläkin arvo mikäli ne ovat kovin pahasti ristiriidassa puolueessa ja eduskuntaryhmässä toteutetun kanssa.

Ymmärrän kyllä pointtisi, mutta itse näen silti arvoa näiden asioiden vertailussa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #9

Lupaukset ... ihmiset eivät ole diktaattoreita...

Juha Hämäläinen

AL varmaa tekee myös profilointeja tavan tolloista, kun virkatehtäviltään ehtii?

Toisaalta AL tulee syömään median tutkivan journalismin kokonaan pois, kun kaikki paljastukset mainitsemistanne asioista tulee hetkessä esiin....

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas

Kyllä mainostajilla pyörii jo valtavat resurssit profiloinnissa, ja jokainen internetkäyttäjä on profiloinin kohde, pääasiassa tietysti mainostajien kannalta.
Kyllä tutkiva journalismi säilyy, mutta tutkintamenetelmien tehostumista tapahtunee huomattavasti.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

AI tulevaisuudessa, nyt jo käytetään runsaasti algoritmeja tässä tehtävässä. Kirjoittelin aiheesta pari blogia taannoin:

Algoritmit meitä arvioimassa ja tekemässä tärkeitä päätöksiä
http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Algoritmit ja profilointi määrittävät mitä sinulle näytetään ja suositellaan
http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Mitä tulee viimeiseen lauseeseesi, niin hauskaa on että sarkasmi ja ironia on edelleen kompastuskivenä tekoälylle:
https://www.tekniikkatalous.fi/ttpaiva/tekoaly-ana...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ei kestä kauan, kun AI:n raporitit laitetaan lain piiriin, ja tulee uusi käsite: tietokoneen tekemät kunnianloukkaukset lievempänä muotona AI-valheet. Toinen tekoäly voi tehdä vertailuja, tulee AI-poliisit..

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas

Ja automaattinen AI sensuuri, lyhyt matka lopulliseen sananvapauden menetykseen seuraavassa AI päivityksessä

Juha Hämäläinen

Hyvä muistaa, että tätä tekniikkaa käytetään jo kansalaisurkintaan laajasti ainakin USAssa. Levinnee käyttö myös Suomeen jenkkikonsulttien avulla.

Ihmisten ohjelmallinen profilointi on pitkälle kehittynyttä eikä ihmisiä tarvita vakoilussa perusanalyysien tekoon lainkaan. Siksi satojen miljoonien jatkuva urkinta on mahdollista suurvallalle.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tuota ei voi vertailla blogin aiheeseen. Nuo USAn jutut etsivät terroristeja ja liikesalaisuuksia.

Juha Hämäläinen

Nyt puhut puppua. Tutustu materiaaliin, jota Snowden paljasti. Kyllä on kyse aivan muusta kuin terrorin torjunnasta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #26
Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Jopa Gigojen datamassasta tiedon kaivelu eri ulottuvuuksilla nykyisillä työkaluilla on helppoa ja erittäin nopeaa. Kerrot vain haluamasi analyysin parametrit ohjelmalle, niin analyysi on näytölläsi hetkessä. Siitä sitten vaan tietoa hyödyntämään. Toki, tämä analytiikka toimii myös poliitikkojen aiempien tekojen, kuin vaikka terveydenhuollon kohderyhmäanalysoinnin apuna.

Ihme on, että tämä mahdollisuus on vasta nyt noussut tapetille. Työkalut eri ulottuvuuksien ja paramtrien kautta analysoimiseen ovat löytyneet jo pitkään BI puolelta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Näyttää mitä näyttää. Mikä on resoluutio ristiriitaisen tai valheellisen tiedon osalta?

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas

Datalähteitä voi tietysti arvottaa, tai jättää pois. Äänestyskäyttäytyminen ja henkilön omat kirjoitukset sekä puheet tarjoavat lähtökohdan josta analyysiä lähdetään tekemään.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

On ja Ei ovat lähdearvoja. siinä kuin mikä muukin kenttä. Mutta jos et tiedä, miten eriarvoisia ulottuvuuksia voidaan lisätä ja poisottaa, se on ihan oma asiasi.

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas Vastaus kommenttiin #38

No enpä kyllä tiedä mitä tarkoitat, jos jaksat vähän avata, niin olen kiinnostunut, vaikken kyllä itse aio koodaustasolla tähän asiaan kuluttaa aikaani.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #39

Vastasin kyllä tuossa toiseen kommenttiin, mutta joo. Koitan lyhyesti selittää muutamalla lausella ison jutun. Koodaaja en toki ole minäkään, mutta hiukan tiedän aiheesta.

Datan hakemisen lähteitä on aina monia, varsinainen tieto tai data kyllä löytyy lähes aina jostain, esimerkiksi kalenterista, ERP stä, uutisista jne, tai se on sitten itse syötettävä ns. Moottoriin. Syöttö voidaan myös automatisoida vaikkapa päivittäin tai tapahtumiin perustuvalla aktivoinnilla.

Tässä vaiheessa data siis syötetään BI järjestelmään. BI järjestelmä muuttaa syötetyn datan yhteismitalliseen muotoon, ts. kentät on osattava järjestelmässä lukuvaiheessa ymmärtää. ( useimmiten ao.kentät ovat kryptisiä ) esim. Eri ERP t käyttävät erilaisia tulkkeja kenttien osalta ( SAP, AS400 jne ) usein yhteismitallisuuden luominen on monelle BI toimittajalle kompastuskivi, koska lähtödatan kenttien asemaa ei varmuudella tiedetä. Samon datamassat ovat niin suuria, että lataaminen kestää tunteja, jopa päiviä.

Kun tieto on sitten saatettu BI työkaluun yhteismitalliseksi, voidaan oikeasti tehdä lähes mitä vaan analysoinnin suhteen. Ja ilman OLAP kuutiointia tai Datamartteja, koneen muistissa ja alle sekunnin vasteajalla. Toimii kyllä !

Businesmaaimasta esimerkkinä ; On aika hauskaa, kun pääset kiinni samanaikaiseti esim. tavarantoimittajiin, asiakkaisiin, myyjiin, tuote ja toimitustasolla riveittäin ja materaailiohjauksen kautta. Näet sen, mutä on milläkin tasolla tehty. Samalla näet myös sen, mitä EI ole tehty. Rajana ei ole itse tekniikka. Kannattavuuden avaimet ovat ruudulla.

Jos aihe kiinnostaa, niin tunnen jonkinverran alaa ja voin antaa Sinulle muutaman kontaktin, joiden avulla pääset mielenkiintoisella saralla halutessasi eteenpäin. :) referenssejä t. esimerkkejä löytyy kyllä julkiselta ja yksityispuolelta.

Jouko Repo

JoukoreÄTmsnPISTEcom

Jk. Tämähän ei ole koneen älykkyyttä, vaan raakaa ohjelmointia oikealla työkalulla, jolla haetaan sitten vastauksia.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #40
Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #40
Ari Ohvo

Itselleni tulee tekniikan kehityksestä se käsitys että tulevaisuudessa koneet hoitavat ihmisenä olemisen paremmin kuin ihmiset itse, jolloin ihmisistä tulee tarpeettomia. Mikä lienee koneiden pitkän linjan tavoite? Ihmisillä se varmaankin on elää rauhassa, rikkaana ja terveenä, mutta koneelle tavoitteet ovat vain ihmisten ohjelmoimia tavoitteita, jotka liittyvät ihmisten hyvinvointiin. Mitä koneet siis haluavat? Mitä muuta kuin ihmisten tavaroiden ja palvelujen tuottaminen ihmisille ja koneille ja ihmisten filosofian mukainen loputon laajeneminen ympäri maailmankaikkeutta? Koneiden onnellisuus on sama kuin kiinnnittäisi lapun roskakoriin, jossa lukee "Onnellinen".

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tyhjää spekulaatiota. Vahvaa tekoälyä ei ole edes kehitteillä superälystä puhumattakaan.

Käyttäjän keijohouhala kuva
Keijo Houhala

Lopulta oma avoisuus ja läpinäkyvyys kannattaa, mikäli on tarkoitus käyttäytyä johdonmukaisesti. Tosin politiikka on peliä valtasta, jolloin äänestäjien tarpeet jäävät taka-alalle.

Olisikin äärimmäisen tarpeellista saada päättäjien toiminta näkyväksi äänestäjille eli omille kannattajille. Se voi olla demokratian pelastus, jos päätösten keskiöön saataisiinkin kansalaisten tarpeet valtapelin sijaan.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

nin kyllähän me jo nytkin tiedetään mitä kukakin on tenyt, ei siihen mitään tekoälyä tarvita. ei van tunnu vaikuttavan ihmisten käytökseen mitenkään. seiskan jutut on paljon paree keino ponkasta eteenpäin kun faktat.

eli tekoälyllä kyllä on tehtävänsä mutta se ei ole poliitiikojen julkisten tekojen kyttääminen.

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas

Niin, kysymys on siitä että tekoäly jaksaa vahtia ja tuottaa helposti havainnollistettavassa muodossa kunkin politiitikon touhut ilmi. Ihmisillä on lyhyt muisti, mutta konemuistilla ei vastaavia ongelmia ole vastaavassa mitassa.
Ja kyllä ihmisetkin muistavat, sitten kun vähän muistutetaan.

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas Vastaus kommenttiin #46

Jaa, heittelen koekiviä vai?
Jos kuvittelen, niin monesti asiat pitää ensin kuvitella, jotta ne voi toteuttaa. Kyllä kansalaisten itsensä ylläpitämä puolueetonta dataa tuottava vahtikoneisto olisi minun kuvitelmissani ihan tarpeellinen asia demokratian säilyttämiseksi, tai jopa parantamiseksi.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #47

Ehkä käsityksesi johtui siitä, että kaupan korteista saavat liikkeet hyödyllistä tietoa, mutta. Yleistysharha.

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas Vastaus kommenttiin #48

Ei ole kyllä sama asia seurata toisten kortteja, kuin toimintaa, puheita ja kirjoituksia.
Kaupan korteilla pyritään vakuuttamaan mainostajille, että kohderyhmät löytyvät ja ovat tavoitettavissa. Yksilöihin liitettyä tietoa kaupat eivät varsinaisesti metsästä ja ovat teoriassa tietosuojalausekkeiden rajoittamia, vaika haluaisivatkin.

Toimituksen poiminnat