Logiikan johdannaisia Ajattelun vapautta

Hölmöily on helppoa ja hauskaa, muttei pelasta maailmaa

Merissä ja luonnossa on muovia ja muovipusseja, ratkaisuna pidetään sitä, että painostetaan kauppoja olemaan jakamatta kauppojen kassoilla muovipusseja. Ratkaisu kuulostaa helpolta ja loogiselta. Lisäajattelu on siis tarpeetonta...

Paitsi jos lähestytään asiaa toisesta näkökulmasta...

Muovipussit ovat niitä asioita, joihin roskat yleensä kerätään. Muovipusseihin on helppo painaa valistustekstejä roskien keräämisen ja roskien luonnosta pois pitämisen tärkeydestä. Se, että luonnosta huolestuneet ihmiset pahimmassa tapauksesa luovat tarpeetonta roskaa tiputtelemalla ja tärvelemällä ostoksensa ennen käyttöä on järjetöntä touhua jälleen kerran, joka vain hidastaa ihmiskunnan siirtymistä kestävän kehityksen tielle. Vaikka muovipussia kerättyine roskineen ei heti poltettaisi, niin muovi säilyy lähes yhtä hyvin kaatopaikoilla, kuin fossiilisena öljynä maaperässä valmiina poltettavaksi.

Kyllä, kestokassien käyttökin on hyvä asia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Muovipusseihin on tosiaan mukaviakin näkökulmia.

Yksi sellainen oli tuuheiden kulmiensa alta ilkikurisilla silmänvilkkeillä maailmaa katselevan Veikko Huovisen -- joka kuulemma tiputettiin pois presidentti Kekkosen linnanjuhlien kutsulistalta kun erehtyi kirjoittelamaan tummaihoisista satiirisesti -- raportti siitä miten eri maanosista olympialaisiin saapuneiden kuulantyöntäjien tapa ennen suoritustaan räkiä käsiinsä ikään kuin paremman otteen saamiseksi lopulta aiheutti kuulan pinnalla muhivien bakteerien räjähdyksen ja synnytti todellisen kauhujen symbioosi -taudin.

Tuo ratkiriemukas järkyttävän hauska kertomus tulee aina mieleeni, kun katselen supermarketin hedelmätiskien tuntumassa sitä miten tomaatteja, omenoita, mandariineja -- mitä tahansa tuoretuotevuorta -- muovipussi kädessään lähestyvät perheenäidit tai muut naispuoliset asiakkaat ensin yrittävät sormenpäillään nypläämällä avata tiukkaan prässättyä pussia, ja puolenkymmenen turhan yrityksen jälkeen lipaisevat reilusti sormiaan kielellään jolloin, kas vain, pussin suuhelmat aukeavat ihan helposti.

Seuratkaapas joskus ruuhka-aikaan tuota hedelmätiskien touhua ja laskeskelkaa kuinka yhdeksän kymmenestä naisesta tekee saman sormiennuolemiseleen. Taivas varjelkoon, siinä on kauhujen symbioosi kehkeytymässä, kun omenat pyörivät rouvien ja neitien käsissä kuin ikään kuulantyöntäjien rautapallot.

Miksi sitten juuri naiset? Miehiä tuo ei nimittäin näytä koskevan? Ehkä selitys on se että raavaan äijän käsi on valmiiksi niin rasvainen tai likainen, ettei erityistä kostutusta tarvita?

Jostain syystä aina kun on itse ostanut noita omenoita tekee mieli pestä ne kotona aika hyvin. Mieleen juolahtaa joskus myös vanhat hyvät ajat jolloin paperipussit avautuivat ihan vain avaamalla.

Hannu Töyri

Kyllä ne tärkeimmät joet tiedetään mistä tuo muoviroska tulee meriin, mutta tämä on taas yksi keino vihervasemmistolle käydä hyökkäykseen ja tehdä meidän länkkäreiden elämä vaikeammaksi.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Eipä ole tullut mieleen lähteä täältä Keski-Suomesta muovipussia mereen viemään. Ehkä riski on kuitenkin todellinen, kun kerran siihen pitää lain voimalla puuttua.

Toimituksen poiminnat