Logiikan johdannaisia Ajattelun vapautta

Hyväntahtoinen lammaslauma

Mietitään, että mitähän nuokin meistä ajattelee, katsellaan aidan toisella puolen pyöriviä toisia lampaita, hevosia, norsuja, hyeenoja, susia, karhuja, maakotkia, haukkoja ja korppikotkia. Ollaan tosi iloisia, jos joku käy syömässä heiniä vähemmäksi, kun sitä täällä aidan toisella puolen piisaa, ollaan joskus vähän yllättyneitä ja iloisia, että vasta kehittymässä oleva karitsa kelpaa taivaalla liitäville linnuille. Mietitään, että mitähän ne muut nyt meistä ajattelevat, jos joku lammas leikilläänkään pukeutuu aidan sisällä sudeksi. Ollaan tyytyväisiä jos saadaan lannoituskoneet ja vedensiirtojärjestelmät myytyä hyeenoille ja ihmetellään norsun tekemää reikää aidassa, josta tulee sisään kovasti sutta muistuttavia lampaita.

Niin sitäpä aioin sanoa, että pitäisi olla sellainenkin valiokunta, joka tutkii suunniteltuja päätöksiä Suomen kannalta pitkällä tähtäimellä ja kaikki huonot päätökset voitaisiin pysäyttää samalla tavalla kuin perustuslakia rikkovat päätökset?

Kansakunnat joiden hyväntahtoisuus ja hyväuskoisuus ylittävät tietyn rajan, lakkaavat olemasta demokratioita, itsenäisiä kansakuntia ja jopa kansoja ollenkaan. Historiasta löytyy helposti varoittavia esimerkkejä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mistähän saisi ehdottamasi valiokunnan kootuksi? Tuskinpa ainakaan eduskuntaan valituista. Onhan perustuslakivaliokuntakin koostettu puolueiden hyväksymällä tavalla, siis poliittisin perustein.

Ulkopuolisista asiantuntijoista koottukin voi aiheuttaa erilaisia poliittisia näkökantoja, jotka eivät taida välttämättä edustaa suomalaisten etua pitemmällä tähtäyksellä ajateltuna.

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas

Sanoisin että valiokuntaan voisi laittaa muutaman matemaatikon, tilastotieteilijän ja tekoälyn, joka vertaa ehdotettuja päätöksiä kaikkiin vastaaviin päätöksiin mitä historiasta löytyy ja niistä aiheutuneisiin seurauksiin. Jos tekoälyä ei vielä ole tarjolla, niin politiikan historioitsijoita ja yksi maalaisjärjellä varustettu henkilö.

Toimituksen poiminnat