Logiikan johdannaisia Ajattelun vapautta

inflaatiota ei aidosti tapahdu ilman rahan painamista...

Systeemi jossa valtiot joutuvat pelastamaan pankkeja lähes samoilta pankeilta otettavilla lainoilla on järjetön. 

Pankit ovat luoneet rahaa suhteessa omaan pääomaansa ja talletuksiin. Käytännössä uuden rahan luonnista syntynyt inflaatio on tapahtunut aikoja sitten siinä vaiheessa kun pankki pitäisi pelastaa. Jos pankkeja pelastetaan siten että valtiot ottavat lainaa pankeilta pankkien pelastamiseksi, syntyy kierre joka voi päättyä vain siten että pankit omistavat lopulta kaiken. Ja kaikki vain siksi että pankeilla on oikeus painaa rahaa ja periä siitä korkoa. 
Jos keskuspankki ottaisi kaatumassa olevan pankin haltuunsa ja lainaisi pankille tarvittavat summat, jotka myöhemmin keskuspankki kuolettaisi tarpeen vaatiessa. Tapahtuisi niin sanottu järjestelmän pelastus jossain rajass.

Tilanteen ollessa mikä on, ainut toimivalta tuntuva ratkaisu on että keskuspankit suorittavat pankkien kaatumisen hallinnoinnin ja lainaavat tarvittavat summat pankille suurempien vahinkojen estämiseksi. Pankin kaatuminen ei saisi olla kannattavaa kenellekään osapuolelle puolen vuosikymmenen sisään, ja mahdolliset hyötyjät pitäisi saada kuriin erilaisin keinoin. Kuten prosenttiosuusvähennykset tai aikajakson alimman hinnan käyttö. Talletussuojasta voidaan. 

Niin, se inflaatio, lainamäärien kasvattaminen ei luo aitoa inflaatiota, vaan se , että luodaan aidosti uutta rahaa. Islainti, huomaako kukaan malliesimerkkiä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Niin, se inflaatio, lainamäärien kasvattaminen ei luo aitoa inflaatiota, vaan se , että luodaan aidosti uutta rahaa."

En ymmärrä miksi asia olisi noin. Käteisrahan osuus kaikista transaktioista on hyvin pieni nykyään ja edelleen pienenemään päin. Rahat ovat bitteinä bittiavaruudessa. Inflaatio johtuu liikkeellä olevan rahan määrästä siitä riippumatta missä muodossa se on.

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas

Käteisraha on tietysti vain painetun rahan ilmenemismuoto, sen määrällä ei ole mitään merkitystä kokonaisuuden suhteen. Mutta kukaan tuskin lähtisi pelastamaan väärän rahan painajia, koska vaan olisi "pakko"

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Keskuspankki valvoo lainanantoa ja asettaa sille raamit. Pankkeja ei pelasteta rajattomasti. Pragmaattisesti joudutaan joskus tinkimään puhtaan monetarisista periaatteista, koska jonkun pankin pelastaminen saattaa usein olla kokonaisvaltaisesti katsoen hyödyllistä.

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas Vastaus kommenttiin #4

Heh, pienempiä pankkeja ilman lobbausarmeijaa ei varmasti pelasteta, suuremmilla bisneksillä on tietystä tarpeeksi vaikuttamisvoimaa, niin että korvat puhdistuu, tai tukkeutuu muilta mielipiteiltä ;)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Inflaatio nolla, korot nolla ja pörssikurssit ovat olleet maagisen rahan myötä koilliseen jo liki 10 vuotta.

Ave Maria.

Juha Hämäläinen

Minkään pankin pelastaminen ei ole tarpeen menetelmillä, joissa pankin omistajat eivät myös vaihdu. Eli käytettäessä verovaroja suoraan tai epäsuorasti konkurssikypsän pankin tai sen osan pelastamiseen, pitää pankin omistuksen myös siirtyä valtiolle.

Kun pankki on siivottu, voi valtio saada osan rahoistaan takaisin myymällä pankin.

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas

Tietysti omistajuus valtiolle.

Pankin myyntihän tapahtuu jakamalla pankki roskapankiksi ja myyntikelpoiseksi pankiksi tai myyntikelpoisiksi osiksi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eikö lainamäärien kasvattaminen ole juurikin sitä rahan lisäämistä kiertoon?

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas

Nimenomaan, ja jos järjestelmä kestäisi kaikkien pankkien vapaan kaatumisen, niin raha myös jäisi kiertoon.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Voisiko kaatuneen pankin myöntämät rahat jäädä kiertoon? Eihän niillä ole silloin mitään arvoa "periaatteessa" , vaikka siis biteistä puhutaan.

Käyttäjän AnteroHelppikangas kuva
Antero Helppikangas

Kun laina annetaan, siitä syntyy uutta rahaa kiertoon. Ja kun lainaa ei saada perittyä takaisin, pankki kärsii luottotappioita. Jos tappiot johtavat pankin kaatumiseen, ei kukaan enää korvaa "reaali"rahalla luottotappioita. Tästä syntyy tilanne, jossa rahanluontilaina nollaantuu ja aikoinaan luotu raha jatkaa kiertoaan, ilman että sitä vastaavaa velkaa enää on olemassa.

Toimituksen poiminnat